De kopopleiding
De afgelopen jaren hebben veel onderwijsinstellingen alle zeilen moeten bijzetten om het lerarentekort aan te pakken. Voor een speciale doelgroep van HBO- en WO-bachelors is er een kopopleiding. De kopopleiding leidt in één jaar tot een tweedegraads bevoegdheid voor het Voortgezet Onderwijs.
Tweedegraads bevoegdheid
Met een tweedegraads bevoegdheid kun je lesgeven in de eerste drie jaar van het havo en vwo (de onderbouw), in het vmbo en in het beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. De tweedegraads lerarenopleiding is een studie op hbo-niveau en duurt normaal vier jaar (in voltijd) - een kopopleiding brengt dit terug tot één jaar. Je krijgt géén eerstegraads-bevoegdheid. Je kan dus geen lesgeven aan de VWO bovenbouw.Inhoud van de kopopleiding
De kopopleiding bestaat voor een groot deel uit voorbereidingen op het leraarschap en is gericht op de praktijk. Je oefent je didactische vaardigheden en je loopt stage. Tijdens deze stage leer je zicht te krijgen op de belevingswereld van jongeren.toelating tot kopopleidingen
Je komt in aanmerking voor de kopopleiding wanneer je in het bezit bent van een bacheloropleiding die direct aansluit bij een schoolvak. Dit betekent dat je wat betreft kennis van een bepaald vakgebied voldoende in huis moet hebben.
aanbieders van kopopleidingen
-
Hogeschool Rotterdam
Voordat de aankomend student kan beginnen, wordt er een intake afgenomen, op basis van een persoonlijk ontwikkelingsplan. Op de (stage)school wordt er begonnen met een korte oriënterende periode, maar al snel kunnen er ondersteunende taken gedaan worden. In de tweede helft van het jaar kan er al zelf onderwijs gegeven worden. Als rode draad door de kopopleiding loopt een intervisie- en reflectietraject. Aan het eind van het schooljaar is de student in staat om zelfstandig les te geven.
De student is de hele week beschikbaar. Ook al zal de student tijdens de kopopleiding niet elke dag verplichtingen hebben, er moet ook tijd vrij gemaakt moeten worden voor studietaken en lesvoorbereiding.
Tijdens de stage wordt de student begeleid door een coach van de stageschool en een studieloopbaancoach van de opleiding.
> meer informatie over kopopleidingen van de Hogeschool Rotterdam
-
Fontys Hogescholen
Leraar Aardrijkskunde,
Leraar Algemene Economie,
Leraar Bedrijfseconomie,
Leraar Biologie,
Leraar Duits, - Engels, -Frans, -Spaans,
Leraar Geschiedenis,
Leraar Maatschappijleer,
Leraar Natuurkunde,
Leraar Nederlands,
Leraar Omgangskunde,
Leraar Scheikunde,
Leraar Wiskunde
Heb je een afgeronde hbo- of wo-bacheloropleiding, denk er dan eens over om leraar te worden. Dat kan via een eenjarige opleiding die aangeboden wordt door Fontys Lerarenopleiding Tilburg.
Als werken met jongeren je trekt, dan kun je via deze praktijkgerichte opleiding in 1 jaar (fulltime) een tweedegraads bevoegdheid halen. Scholen voor voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs en volwasseneneducatie zijn voortdurend op zoek naar mensen die met enthousiasme hun vak willen overbrengen. Mensen die willen samenwerken in een team van professionals dat samen goed onderwijs wil realiseren.
Jouw vooruitzichten op een baan in het onderwijs zijn uitstekend. Daarbij komt, dat je in veel gevallen in aanmerking komt voor een extra jaar studiefinanciering.
> meer informatie over kopopleidingen van Fontys Hogescholen
-
NHL Hogeschool
Het onderwijs heeft behoefte aan nieuwe docenten. De komende jaren zal de werkgelegenheid in het voortgezet onderwijs sterk groeien. Heb je een hbo- of wo-diploma op zak en wil je graag een lesbevoegdheid hebben? Volg dan de kopopleiding Leraar 2e graad. Binnen één jaar haal je een extra titel: Bachelor of Education.
De kopopleiding is bestemd voor hbo- en wo-bachelors die een vooropleiding hebben in een schoolverwant vak. Zo kan een hbo-bachelor Bedrijfseconomie of Commerciële Economie via een eenjarig traject docent Economie worden. Of een wo-bachelor Politicologie kan leraar Maatschappijleer worden. Met een tweedegraadsdiploma mag je lesgeven in de eerste drie klassen van havo en vwo, in het vmbo, in het mbo en in de volwasseneneducatie.
Het lerarentekort is een bekend probleem. Door de vergrijzing dreigt er bovendien in de toekomst een nog groter tekort aan leraren te ontstaan. Omgekeerd geredeneerd: de werkgelegenheid in het onderwijs is - ook de komende jaren - uitstekend!
> meer informatie over kopopleidingen van de Hogeschool NHL
-
Hogeschool van Amsterdam
Leraar Bedrijfseconomie of Leraar Algemene Economie,
Leraar algemene economie
Wanneer kom je in aanmerking voor de kopopleiding? Je moet in het bezit zijn van een bacheloropleiding die direct aansluit bij een schoolvak. Dit betekent dat je wat betreft je kennis voldoende in huis moet hebben. De kopopleiding bestaat namelijk bijna in zijn geheel uit voorbereiding op het leraarschap. Je oefent je didactische vaardigheden, krijgt inzicht in leer- en gedragsproblemen en je loopt stage. Zo kan een bedrijfseconoom terecht bij de lerarenopleiding economie. Een wo-bachelor Nederlands of Engels kan een kopopleiding in deze talen volgen.
> meer informatie over kopopleidingen van de Hogeschool van Amsterdam
-
Hogeschool Utrecht
Leraar Nederlands, -Engels, - Duits, - Frans, - Spaans,
Leraar aardrijkskunde,
Leraar geschiedenis,
Leraar wiskunde,
Leraar natuurkunde,
Leraar techniek,
Leraar scheikunde,
Leraar omgangskunde
Een interessante kans voor hbo-bachelors en wo-bachelors: word leraar! Als werken met jongeren je trekt, ben je met een afgeronde hbo- of wo- bacheloropleiding en een aanvullende kopopleiding (in voltijd) op je plek in het onderwijs. Je kunt werken in het beroepsonderwijs (vmbo en mbo) en in het algemeen vormend onderwijs (havo en vwo). Met een praktijkgerichte kopopleiding van een jaar is het mogelijk om in één jaar je tweedegraads bevoegdheid te halen. Scholen voor voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs en volwasseneneducatie zijn op zoek naar mensen die hun enthousiasme voor hun vak willen overbrengen op jongeren. Mensen die willen samenwerken in een team van professionals dat samen voor jongeren betekenisvol onderwijs wil opzetten. En de werkgelegenheid is in het onderwijs de komende jaren goed tot heel goed.
Na de hbo Kopopleiding van Hogeschool Utrecht heb je je tweedegraadslesbevoegdheid. Om de opleiding te starten moet je al in het bezit zijn van een bachelordiploma dat direct aansluit bij een schoolvak.
> meer informatie over kopopleidingen van de Hogeschool Utrecht
-
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Leraar Economie,
Leraar Natuurkunde,
Leraar Techniek,
Leraar chemie / Leraar Scheikunde,
Leraar Werktuigbouw,
Leraar Electrotechniek,
Leraar Bouwkunde,
Leraar Motorvoertuigentechniek,
Leraar Pedagogiek,
Leraar Omgangskunde
Afgestudeerden met een hbo- of wo-bachelordiploma kunnen met één jaar kopopleiding (voltijd) bevoegd leraar tweedegraads worden in een verwant vak. De mate van verwantschap tussen je hbo- of wo-bachelordiploma en de keuze van de lerarenopleiding is bepalend voor je toelating tot de kopstudie. Na de eenjarige kopopleiding kun je jouw vak bevoegd en bekwaam overdragen aan leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs en in het middelbaar beroepsonderwijs.
> meer informatie over kopopleidingen van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen